file

Simulacija selekcijskog postupka

Selekcijski postupak zna biti vrlo stresan za tražitelje posla. Životopis je ulazna karta za selekcijski postupak i treba znati kako ga oblikovati da se na prvu svidi potencijalnom poslodavcu.

Psihologijska testiranja iziskuju punu koncentraciju, a kandidati tek rijetko imaju priliku s potencijalnim poslodavcem razgovarati o rezultatima testa i tako saznati koje su im jače, a koje slabije strane. Razgovor za posao koji dolazi nakon psihologijskog testiranja u kandidatima često izaziva tremu.

Sve su ovo razlozi koji su nas ponukali da prilikom našeg nastupa na Virtualnim danima karijera i znanja u drugoj polovici listopada 2016. godine, posjetiteljima našeg štanda ponudimo mogućnost sudjelovanja u nagradnom natječaju.

U okviru ankete na našem virtualnom štandu posjetitelji su između ostalog trebali odgovoriti i na nagradno pitanje koje je glasilo: „Zašto biste nam se željeli predstaviti?“. One koji su dali najkreativnije odgovore pozvali smo na simulaciju selekcijskog postupka u našu Centralu.

Za odabrane kandidate prvo smo organizirali psihologijsko testiranje, a nakon toga razgovor na kojem su dobili povratnu informaciju o svom nastupu i dojmu koji su ostavili na naše stručnjake za selekciju i zapošljavanje. Kandidati su dobili i savjete kako da poboljšaju svoj nastup u budućim selekcijskim postupcima, a osim toga i iznimnu priliku, da naše stručnjake za selekciju i zapošljavanje pitaju  kako primjerice odgovoriti na „škakljiva“ pitanja u intervjuu.

Voditeljica našeg odjela za Selekciju i zapošljavanje, Ana Zrinski Smoljo ističe da poslodavac na razgovoru s potencijalnim kandidatom za posao prvenstveno želi procijeniti koliko je kandidat prikladan za posao. Poslodavca će zanimati formalno obrazovanje kandidata i naravno dosadašnje radno iskustvo. Osim formalne kvalifikacije za posao i radnog iskustva izrazito je važno i koliko dobro će se kandidat uklopiti u postojeći tim zaposlenika s kojima će u budućnosti surađivati. Iz tog razloga nije rijetko da poslodavca zanimaju i primjerice hobiji, želje i vizije profesionalne budućnosti kandidata. Razgovor za posao traje otprilike pola sata i svakako je važno da se kandidat unaprijed pripremi i informira o poslu za koji se natječe te o samoj kompaniji u kojoj traži posao. 

Kad dođete na razgovor za posao to obično znači da ste već prošli jedan krug selekcije i približavate se odlučujućoj fazi cijelog postupka. Na razgovoru za posao su svi detalji bitni, na kašnjenje ne gleda blagonaklono, stoga je bolje doći koju minutu ranije od dogovorenog termina. Na pitanja treba odgovarati kratko, jasno i smisleno, a nije loše unaprijed pripremiti odgovore na neka od mogućih pitanja: primjerice o vrlinama (ali i manama), dosadašnjim poslovnim uspjesima, aktivnostima izvan posla, a ponekad i o knjigama koje čitate ili filmovima koje gledate. Zato prije idućeg odlaska na razgovor za posao dobro razmislite kako ćete se prezentirati potencijalnom budućem poslodavcu.

Vjerujemo da su naši gosti ovom simulacijom selekcijskog postupka stekli vrijedno iskustvo i da će savjete naših stručnjaka znati iskoristiti na najbolji mogući način.