Svidjelo mi se što je većina zaposlenika koje sam upoznala kao studentica na praksi bila jako pristupačna.

Antonija Dž.
Ukratko:
Antonija Dž.
Stručna suradnica
Centrala
Bivša studentica na praksi u Ljudskim resursima

Moje iskustvo sa studentske prakse

Nakon svih položenih ispita na fakultetu odlučila sam uzeti apsolventsku godinu kako bih imala dosta vremena za pisanje diplomskog rada i kako bih se uz to negdje zaposlila. U potrazi sa studentskim poslom istaknuo se oglas za praktikanta u Ljudskim resursima (odjel Selekcija i zapošljavanje). Prijavila sam se i čekala ishod. Smatrala sam da bi to bila odlična prilika da upoznam kako proces selekcije funkcionira u praksi jer sam do tada o tome na fakultetu samo slušala.

Nakon nekoliko dana pozvana sam na razgovor i testiranje, te sam dobila priliku za odrađivanje studentske prakse u trajanju mjesec dana. Tijekom tog mjeseca provodila se opsežna selekcija za radna mjesta pa sam najviše pomagala u psihologijskom testiranju kandidata. Korištenje testova u svrhu zaposlenja, rad s ljudima, komunikacija s kandidatima, upoznavanje ličnosti, pregled raznih profila i životopisa bili su mi iznimno zanimljivi te sam mnogo naučila i vidjela kako to sve zapravo izgleda u praksi, izvan teorijskog okvira koji smo proučavali na fakultetu.

Kako mi se u Kauflandu svidjelo tražila sam slobodna mjesta gdje bih još u međuvremenu mogla pomagati. Komunikacijska centrala trebala je studenta za ispomoć pa sam odlučila i tu pokušati. Pomagala sam  u obradi pošte, prespajala pozive i komunicirala sa strankama. Svidjelo mi se što je posao dinamičan te je mogućnost upoznavanja ljudi različitih profila bila velika.

Uz to sam počela radila i kao ispomoć u sektoru Računovodstva. Raspoređivala sam i brinula o ispravnosti  dokumentacije iz raznih Kauflandovih poslovnica prema pojedinim kategorijama.

Nakon što sam diplomirala prijavila sam se na natječaj za Stručnog suradnika Selekcija i zapošljavanje u Ljudskim resursima te prošla selekciju. Sada uz sav posao koji sam radila kao pripravnik imam i dodatne zadatke kao što je komunikacija s poslovnicama, izrada i objava oglasa, upoznavanje s radnim pravom, veći uvid u interne smjernice i pravila Kauflanda, te sklapanje i obrada ugovora o radu.

U svim odjelima svidjelo mi se što mogu komunicirati s raznim ljudima i upoznavati nove ljude, te sklapati nova poznanstva. Također, znanje stečeno na fakultetu sam mogla primijeniti i u praksi, ali i naučiti nešto novo.  Odlično je što sam zapravo imala uvid u dosta odjela pa sam mogla vidjeti kako što funkcionira. Naravno, najviše mi je odgovarao rad u Ljudskim resursima. Svidjelo mi se što je većina zaposlenika koje sam upoznala kao praktikantica bila jako pristupačna. Nikome nije bilo teško pomoći i prema meni su se odnosili kao prema ravnopravnoj kolegici, što je za mene kao mladu osobu bez previše radnog iskustva   bilo jako pozitivno iskustvo. 

Za kraj, svakoj bih mladoj osobi koja tek kreće raditi i započinje poslovnu karijeru savjetovala da je potrebno krenuti bez straha i s vjerom u sebe. Bitan je stav prema problemima i ljudima, te  to može biti temelj za rad na vlastitom razvoju i poboljšanju svog rada i sebe kao osobe u osobnom i poslovnom segmentu. 

Antonija Dž.