file

Strojarska i prometna škola Varaždin u posjetu Kaufland Logistici  

Učenici i nastavnici Strojarske i prometne škole Varaždin 5.4. obilježavaju svoj Dan škole.  Svake godine na taj datum organiziraju školsku ekskurziju u sklopu koje posjećuju tvrtke u kojima postoje radna mjesta srodna zanimanjima za koja se školuju njihovi učenici. Ove godine naš Logističko distribucijski centar u Jastrebarskom posjetila je skupina od šezdesetak učenika drugih razreda te škole.

Zašto su ovom prilikom za posjet odabrali upravo naš Logističko distribucijski centar u Jastrebarskom, rekla nam je mag. ing. Darinka Lončar Kočić, koja je svojedobno i sama bila učenica škole u kojoj danas radi kao nastavnica:   

Budući da smo mi i prometna škola, javili smo se za obilazak zato što se naši učenici obrazuju za zanimanja kao što su: tehničar za logistiku i špediciju, tehničar cestovnog prometa i vozač motornog vozila. Učenicima koji se obrazuju u navedenim strukama nedostaje praktičnih znanja vezanih uz skladišno poslovanje i logističko distribucijske centre. Budući da su naši nastavnici u siječnju, u sklopu jednog stručnog skupa, posjetili vaš logističko distribucijski centar, smatrali smo da bi i za naše učenike bilo dobro da na ovaj način povežu teoriju i praksu. „

Logistika je grana industrije u kojoj su se u posljednjih desetak godina dogodile velike promjene. Rezultat tih promjena su i izmijenjeni zahtjevi koji se postavljaju pred buduće logističare.

„Da bismo bili u stanju na adekvatan način odgovoriti na izazove i zahtjeve koje pred nas stavlja sve brže rastuća tehnologija i razvoj logistike, moramo se razvijati u različitim smjerovima. Danas su nam potrebna znanja iz područja ekonomije, informatike i drugih operativnih područja, a potrebno je naglasiti da su poželjna i znanja stranih jezika, analitičke sposobnosti, kreativnost u razmišljanju, fleksibilnost i svakako sklonost timskom radu,“ naglasio je tijekom obilaska u svom obraćanju učenicima i nastavnicima naš kolega Mihael Marković, rukovoditelj organizacijske jedinice Skladište/Komisioniranje. 

Tijekom predavanja o osnovnim principima rada logističko distribucijskog centra te tijekom obilaska, učenici su dobili priliku povezati teoriju koju uče u školi s praksom jednog međunarodnog poduzeća.

„Učenici u našoj školi uče što je to komisioniranje robe, kakav oblik ambalaže postoji,  što su to euro palete , koje se prekrcajne mehanizacije koriste itd. Ali to je sve suhoparno. Sada su  vidjeli kako sve to funkcionira, kakav je način rada i zašto je logistika danas tako zastupljena i važna,“ rekla je gospođa Lončar Kočić. Kolega Marković je naglasio koliko je važno da obrazovni sektor izrazi potrebu za organiziranjem ovakvih i sličnih događanja: „Takva inicijativa mladima bi trebala znatno pomoći kod odabira kasnije profesije te smjera u kojem će se u budućnosti  razvijati na poslovnom planu.„ Mihael je zaključio da je bio pozitivno iznenađen zrelošću učenika Strojarske i prometne škole Varaždin, koji su postavljajući zanimljiva pitanja pokazali  visoku  razinu zainteresiranosti  za usvajanjem znanja iz područja logistike. 

Gospođa Lončar Kočić svoje zadovoljstvo organizacijom posjeta izrazila je riječima: „Jako smo zadovoljni, na lijep način smo obilježili Dan škole. Ovdje se točno vidi da je Kaufland Logistika međunarodno poduzeće sa međunarodnim iskustvom i znanjem. Naši učenici su također jako zadovoljni, a mi ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam omogućili da vas posjetimo. „

Sa zadovoljstvom očekujemo nove upite obrazovnih ustanova čiji se učenici i polaznici školuju za zanimanja koja su tražena u našim poslovnim područjima