file

Terenska nastava u našem LDC-u  

U nastavku uspješne suradnje našeg poslovnog područja Logistike sa Zavodom za transportnu logistiku Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) u  Zagrebu, 7.12.2016. u Jastrebarskom je održana terenska nastava za studente i studentice prve godine diplomskog studija koji pohađaju kolegij Unutrašnji transport i skladištenje.  

Studente i dr. sc. Ivonu Bajor, višu asistenticu na Zavodu za transportnu logistiku FPZ u Jastrebarskom je dočekao naš kolega Siniša Švec, voditelj projekata i organizator skladišne jedinice, koji je posjetiteljima prezentirao rad Logistike te ih je poveo u obilazak sva četiri skladišna objekta.

Zavod za transportnu logistiku godinama inicira suradnju sa gospodarstvom u različitim oblicima.“, naglasila je u razgovoru Ivona Bajor i dodala: „Izvrsna suradnja ostvarena je i sa tvrtkom Kaufland kroz terenske nastave, izrade diplomskih radova, zapošljavanje studenata i sl.“.

Naša suradnja s FPZ-om započela je zapošljavanjem uspješnih studenata zadnje godine diplomskog studija Logistike prije tri godine među kojima je bio i kolega Siniša Švec, koji je ovom prilikom naglasio koliko je terenska nastava studentima važna.   

 „Mislim da je ova vrsta suradnje super jer u Hrvatskoj ne postoji previše tvrtki koje će studente uzeti na praksu, pripravništvo ili za pisanje seminara i stručnih radova, jer se poslodavci nemaju vremena baviti studentima, dok je u Kauflandu takav oblik mentoriranja studenata dobro poznat i uhodan proces.“ , rekao je kolega Švec.

Terenska nastava za cilj ima povezivanje teorije i prakse, odnosno prati nastavni plan i program i daje plastične primjere iz prakse.  Zadovoljstvo studenata obilaskom prokomentirala ja i profesorica Ivona Bajor:  

Studenti su iznimno zadovoljni terenskom nastavom, što su već napomenuli na nastavi. Kroz niz pitanja vezanih za same koncepcije skladištenja, tvrtku te mogućnosti zapošljavanja nakon diplomiranja ostvarili su direktan kontakt sa gospodarstvom. Istaknuli su da im se posebno svidjelo što ih je kroz navedeno vodio bivši student smjera Logistike. Zavod za transportnu logistiku uvijek ističe izvrsnu suradnju ostvarenu sa tvrtkom Kaufland.

U našoj Logistici trenutno radi sedmoro bivših studenata FPZ-a, a tu su i dva pripravnika. Među bivšim studentima nalaze se i dvije žene.

Iako se logistika u tradicionalnom smislu, smatra muškim poslom, moram reći da mi imamo dvije kolegice koje izvrsno obavljaju svoj posao. Razvoj tehnologije i radnih procesa danas nam omogućuje da ravnopravno sudjelujemo u svim poslovima koji se tiču kako logistike tako i distribucije. Podržavamo i pozdravljamo odluku Uprave o povećanju broja zaposlenih žena u našem sektoru  jer žene  svakako doprinose balansu u radnoj atmosferi cijelog kolektiva.“, naglasio je u našem razgovoru Siniša Švec. 

Za kraj razgovora, zamolili smo Sinišu da nam kaže što bi preporučio studentima koji razmišljaju o karijeri u našem poduzeću.

„Kaufland zbilja ulaže u  razvoj svojih vlastitih kadrova. Što kroz seminare i radionice koje zaposlenici pohađaju, što kroz različite mogućnosti za napredovanje. Na vlastitom primjeru mogu potvrditi ovu tezu - u manje od tri godine od kad sam se zaposlio u Kauflandu kao koordinator robe došao sam do pozicije voditelja  projekata i organizator skladišne jedinice. Svakome tko se planira baviti ovim poslom poručio bih da krene učiti od početka. Da biste bili dobri i uspješni u ovom poslu, morate savladati sve procese, a najbolji način za to je da učite kroz praktično iskustvo. Kad savladate jednu stepenicu, možete se penjati dalje."

Veselimo se svim budućim susretima studenata FPZ-a i naših kolega te širenju mogućnosti za suradnju gospodarskog sektora s obrazovnim ustanovama na različitim razinama.