file

7. Virtualni dani karijera i znanja 

Na Virtualnom sajmu karijera i znanja koji je održan od 19. do 26.10.2016. predstavilo se 60 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Sajam je u sedam dana trajanja posjetilo ukupno 293.987 osoba, od čega je 48% iz Hrvatske.

Tema ovogodišnjeg sajma bile su vještine koje kandidate kvalificiraju za poslove budućnosti, a cilj je bio osvijestiti  važnost cjeloživotnog učenja i profesionalnog razvoja u skladu sa zahtjevima tržišta rada i tehnološkim promjenama.

Posjetitelji sajma mogli su se prijaviti na više od 170 oglasa za posao i 1.200 različitih edukativnih programa.  Osim prijava na otvorene radne pozicije i edukacije, posjetitelji su izlagačima mogli slati otvorene molbe te uživo razgovarati s poslodavcima putem chata. Posjetitelje je najviše zanimalo na što staviti naglasak prilikom pisanja molbe za posao, kako se kvalitetno predstaviti na razgovoru za posao i koliko dugo traje selekcijski postupak te kada mogu očekivati povratnu informaciju od poslodavca.

21.10. održano je i live stream predstavljanje poslodavaca odnosno selekcijskih procesa unutar tvrtke.

Posjetitelji našeg  virtualnog štanda imali su priliku ispuniti anketu, a najkreativnije  odgovore na posljednje pitanja iz ankete koje je glasilo: Zašto biste nam se željeli predstaviti u selekcijskom postupku? odlučili smo nagraditi simulacijom selekcijskog postupka. Pet odabranih kandidata dobit će priliku predstaviti se našim kolegicama iz Odjela za Selekciju i zapošljavanje kroz psihologijsko testiranje i simulaciju razgovora za posao, a kandidati će na kraju simulacije dobiti povratnu informaciju  o svom nastupu.

U sklopu Virtualnog sajma održan je i okrugli stol na temu koje vještine kandidate kvalificiraju za poslove budućnosti.  Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju koje je proveo portal MojPosao, kao vještine budućnosti  u najvećoj mjeri  su prepoznali rad na specijaliziranim informatičkim programima, programiranje, napredno poznavanje rada na računalu i data analytics. Među bezvremenskim vještinama ispitanici su u najvećoj mjeri izdvojili znanje stranih jezika, komunikacijske vještine, timski rad te osobni razvoj. Inovativnost i kreativnost su ključne osobine budućnosti. Zanimljivo je da su ispitanici u najvećoj mjeri kao zastarjele osobine ocijenili poštenje i društvenost.