Einstiegsmoeglichkeiten

Postoje stvari koje nikako ne bi trebalo činiti poput kašnjenja ili uključenog mobitela. Međutim, neka su  ponašanja svakako poželjna: 

  • u životopisu navedite samo točne informacije
  • pri pozdravljanju pripazite na jačinu stiska ruke
  • aktivno slušajte
  • na postavljena pitanja odgovarajte konkretno i jasno
  • budite svjesni svojih prednosti i nedostataka
  • primjereno se jezično izražavajte
  • postavite pitanja poslodavcu 

Kod sastavljanja životopisa nikako nemojte navoditi netočne informacije jer se svi podaci mogu lako provjeriti. Smatrate li da je Vaš nedostatak manjak iskustva ili znanja pokušajte vježbati nastup kako biste na razgovoru istaknuli upravo svoje kvalitete.

Rukujte se prije početka i na kraju razgovora. Nemojte da to bude lagani, preopušteni stisak ruke. Time već ostavljate dojam osobe koja je nesigurna, a to nije poželjno. Pokažite da imate stav. Bitan je i stav koji imate tijekom razgovora. Nemojte nikako djelovati nezainteresirano, preopušteno ili zatvoreno. Aktivno pratite što sugovornik govori, bilo da se radi o pitanju ili objašnjenju. Bitno je da i neverbalno pokažete motivaciju za radnim mjestom. Nemojte prekrižiti ruke. Automatski kočite i sami sebe u boljem predstavljanju, a djelujete i kao zatvorena, nepristupačna osoba. Uz to, navedeno može biti i znak treme zbog nesigurnosti. U redu je povremeno gestikulirati, no ne previše.

U odgovorima na pitanja budite što konkretniji. Nemojte pričati opsežno i nebitno za situaciju jer poslodavci preferiraju sigurnost i jasnoću iznošenja rečenog. Često pitanje koje se na razgovoru za posao postavlja jesu mane kandidata, a na ovo pitanje kandidati često nemaju odgovara.  Znači li to da smo savršeni? Naravno da ne. Kandidati koji su svjesni svojih mana mogu na njima i poraditi. Pokušajte se prisjetiti i osvijestiti prijašnje situacije u kojima Vam je netko prigovarao. Također, možete ispričati kako ste prevladali prijašnje prepreke usprkos svojim manama.

Preokrenite nedostatke u svoje prednosti. Primjerice, perfekcionizam smatrate manom jer gubite previše vremena na nekom zadatku. No, pozitivna strana je što će zadatak biti pravilno i točno izveden, a to je baš ono što je potrebno za radno mjesto na koje ste se prijavili.

Pokušajte izbjegavati fraze, a svakako nemojte koristiti žargon i psovke.

Također, nikako ne bi trebalo ružno govoriti o drugim ljudima i bivšim poslodavcima jer to puno govori o Vama. Poslodavac bi mogao pomisliti da ćete tako govoriti i o njemu, bilo da Vam dao povoda ili ne. 

Ne zaboravite da je razgovor za posao upravo to – razgovor – te i Vi imate pravo postaviti pitanja poslodavcu. Nemojte ne postaviti pitanje jer time pokazujete nedostatak interesa. Sigurno Vas nešto zanima ili postoji nešto što ne znate. Ako ste baš sigurni da ste sve saznali možete reći da ste imali pitanja, ali da ste  tijekom razgovora dobili odgovore. 

Na kraju, najbitnije je da vjerujete u sebe i da se potrudite što bolje predstaviti, a to možete uvježbavati. Primjerice, vježbajte razgovor za posao s prijateljem/prijateljicom i tražite od njih povratnu informaciju o dojmu koji ostavljate. Svakako se potrudite saznati i informacije o poslodavcu koje će pokazati da znate zašto ste baš odabrali određenog poslodavca te zašto ste baš Vi prikladan kandidat.